NM bakkeløp snøscooter 600ccm
Mads Ekra fra Kongsberg med startnummer 3 ble norgesmester i klassen bakkeløp 600 ccm.

Dette var et historisk løp da det var det første NM som ble arrangert i denne grenen.

Han sier til avisen at det var synd det kom så få nordfra. Der er de helt rå.

Det kan jo tenkes at han hadde blitt henvist til en plass lengre ned på listen om det hadde kommet noen derfra.

Her kommer de over kulen og har akkurat tatt av. Farten her ligger vel et sted mellom 70-80 kmt.
Utstyr
  • Nikon D70
  • Sigma AF 70-300/1:4-5.6D APO Macro Supe
  • Brennvidde70mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/800s
  • FilmtypeCCD ISO-200
  • Nei
  • AnnetPanorert med fra en avstand på ca 15m. Bildet er beskjært litt i bakkant. Ellers nesten ikke noe i høyden.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriSport/Action
  • Lastet opp
  • Visninger490
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_133398} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Rune H.
Liker den tette beskjæringen!
Godt panorert!
Fargene er kraftige og med trøkk i!
Som dokumentasjon på de som konkurrerer inkludert publikum så synes jeg det er ok. Men jeg synes at det blir svært mye å forholde seg til, og bildet føles noe mettet av innslag.
Rune :)
Inger-Lise S.
Hei Odd Eirik! Her har du et fargerikt og fint bilde med tett utsnitt. Fin skarphet på doningen i forgrunn, bra med diffus bakgrunn.
Det ble litt rotete her, men det vil jeg tro ikke er til å unngå på et slikt stevne.

Inger-Lise:)
Stine J.
Et fargerikt dokumentarbilde hvor du har frøset scooterne helt slik at det ser ut til at de står rolig. Mulig fartsfølelsen hadde blitt enda bedre hvis du hadde gjort det omvendt, men da hadde ikke kjørerne og scooterne kommet fram, så jeg regner med det var et bevisst valg fra din side. Tett og fint utsnitt, men personen til høyre burde enten vært kuttet vekk eller vist helt. Litt rotete som nevnt over, men det er vel neppe til å unngå en slik gang.

mvh Stine
Odd Eirik S.
Tusen takk for kommentarer.

Jo dette kan nok som dere påpeker virke noe rotete. Men alle plassene der det var mulig for ''ikke pressefolk'' å stå - så var det funksjonærer og publikum i veien. Bildet er ment som ren dokumentasjon og håper det er en mulighet for å utnytte dette kommersielt i den grad det lar seg gjøre. Hensikten her var ikke å få frem den store fartsfølelsen.

Utfordringen for meg kommer ikke så godt frem i bildet og har jo egentlig underordnet betydning for bildets innhold. Men tar det med allikevell. Den som ønsker kan jo lese det.

Siden jeg ville ha tre ting på en gang så måtte jeg gjøre noen kompromier med hensyn til plassering og valg av objektiv som neppe var særlig heldig. Valg av 70-300mm fordi jeg ville ha med starten som foregikk ganske langt nedenfor meg. Så var det en bakketopp rett nedenfor meg som jeg også ville ha med. Den største utfordringen var å panorere disse to i det de kom over siste kulen. Slik jeg stod så var det ikke mulig å se disse to før de kom over kulen. Selv med lukker på 1/800 så greier man ikke å fryse et objekt som kommer i 80kmt når man tar bildet 90grader rett på fra 15m avstand. Med 70mm brennvidde så har man ikke så forbasket mye å gå på heller. I ettertid ser jeg at jeg reagerte litt for tregt på start av panoreringen. De var nesten på vei ut av bildet før jeg fikk et treff. I 80kmt så flytter de seg 22 m/sek. Det tilsvarer nok ca den tid/avstand jeg hadde til rådighet for å fange motivet, panorere, fokusere og ta bildet. Bakgrunnen får jo ikke de klassiske stripene som man gjerne forbinder med panorering med lengre lukker. Det var nesten et lite kick å se at resultatet ble så bra med hensyn til fokus og skarphet på dem det skulle være.

Stine
Med lengre lukker, stille kamera og pre-fokus på det området de ville passere så hadde det nok gitt den effekten du er ute etter. Men da er sjansen nesten enda større for at man bommer. Det er en forsinkelse fra man oppfatter motivet i kameralinsen til utløserfingeren reagerer og igjen en liten forsinkelse til lukkeren åpner. Den tiden det tar er nok til at motivet har flyttet seg så lang at det troligvis er på vei ut av bildet. Med 70mm så var det - tipper jeg - plass til 1,5 scooterlengde i bildet. Det vil si ca. 4-5m. I 80 kmt tilsvarer det at alt måtte ha skjedd i løpet av 2-2,5/10 sek. Noe jeg neppe kan tenke meg at jeg hadde greid. Derfor så jeg det nesten som mer safe å prøve på panorering.
Personen til høyre ble delt fordi å fjerne han helt ville kutte den nærmeste scooteren i bakkant. Å ta med hele personen ville medføre at det ble for mye tomrom bak scooteren i forhold til det som er av rom forann. Bildet er ikke beskjært i venstresiden!

:)
Odd Tore S.
Her lurte du meg i første omgang. Jeg oppfattet at det satt to stykker på scooteren, men det var i dag tidlig, og nå er jeg mer våken.
Men noe er vel sagt med dette: Ikke lett å holde styr på hva som er hva og hvorfor her.
Fartsfølelsen finnes når man er bevisst på det, luftig svev og belte som er bevegelsesuskarpt, tyder på at her ruser motoren.
Kjørte du på seriebilder og følgefokus? Da får man i alle fall mange bilder!
Prøvde seriebilde med 20D og fast innstilt fokus på Signatur en litt mørk kveld, det antydet mulighetene og viste klart begrensningene før man får erfaringer.
Du har vært en sjelden gjest en stund, har du nå vendt tilbake sammen med trekkfuglene?
Odd Tore
Odd Eirik S.
Tusen takk for kommentar.

Jeg kjørte ikke seriebilder og følgefokus. Saken var den at her var det mulighet for kun et ''skudd'' og det måtte treffe. Så ikke kjørerne før de kom over bakkekammen og det var da jeg måtte da bildet.

Det stemmer at jeg har vært en sjelden gjest her i det siste. Har mange prosjekter på gang. Først var det Kongsbergmarken i slutten av februar der jeg prøvde meg på litt bildesalg. Fikk solgt noen bilder, men det tok ikke helt av. Hadde en lignende stand i desember og det gikk mye bedre. Julekortmotiver var i skuddet da. Alt i alt så er jeg fornøyd. Er jo viktig å gjøre seg kjent. Er litt engasjert i Kameraklubben og det tar sin tid. Har ikke ligget på latsiden når det gjelder fotograferingen heller. Har blitt noen fine stunder i det siste. Spesielt i påsken hvor det ble noen flotte turer i fjellet. Jobber også med å bygge opp ny bilde web. Redesignet hele workflow prosessen og brukt mye tid på å automatisere denne fra RAW til ferdig produkt. Alt i alt nok å ta seg til.

Du kan vel si det slik at jeg har vendt tilbake med trekkfuglene. Intensjonen er jo å være mer aktiv på foto.no i tiden fremover. Trenger litt kreativ inspirasjon og tilbakemelding på det jeg gjør. Litt av problemet mitt nå er at jeg kanskje har dreid litt vel mye mot det kommersielle og tenker for mye på de signalene jeg har fått under de to salgsstandene jeg har hatt. Der kom det jo frem masse ønsker og forslag vedrørende motiver som publikum kunne tenke seg. Nå blir det å pusse støv av makrolinsa og legge seg ned på alle fire for å se etter det som rører seg nede på bakken igjen.

:)
Inger Anne Maritsdotter V.
Masse farger, inntrykk og action å ''ta inn'' her,
derfor ble det litt urolig med alt ''kaoset'' i bakgrunnen(publikum), men veit at det er ikke lett, i en slik setting er det ikke lett å arrangere hvordan ting skal se ut heller:-)
Ellers et greitt actionbilde.
mvh IAV
Janne L.
Jeg prøved å ta bilder av noen som kjørte motorsykkel i marken for et par uker siden. Jeg tok mange bilder. Ikke et eneste var brukende. Det er ikke lett å treffe når objektet beveger seg fort.
Jeg må si jeg er imponert over hvor klar og fin scooteren er. Synest bildet ble bra, jeg.
Janne
Bjørn H.
Hei Odd Eirik -

Hyggelig at du titter innom -

Ser ut som du har en vanskelig ''fotopool'' her :)

Bildet er helt ok det, men det er nok litt mye som skjer, om du skjønner :)

Leser jo at du ikke hadde så mange muligheter til å tenke, før du måtte eksponere den ene muligheten du hadde....

Ideelt sett, ville jeg hatt bakgrunnen mer ut av fokus, og stått et sted hvor ikke denne røde sperringsplastikken fikk fult så mye oppmerksomhet ..

Og videre ville jeg panorert med huset og benyttet en lengre lukker... dette hadde utvilsomt gitt mer fartsfølelse...

Lukkertiden din blir litt i det raskeste laget, den stopper tiden og bildet blir som vi ser skarpt, men stillestående -

Stå på videre...

Bjørn ;¤

Odd Eirik S.
Tusen takk for kommentarer.

Janne
Øvelse og atter øvelse hjelper. I fjor vinter før jeg skulle på rally tok jeg noen ettermiddager i veikanten ved RV40 og panorerte biler som kom forbi i 80-90kmt. Fikk masse god trening i panorering. Jeg gjør det ellers av og til for trenings skyld. Får du til dette så er de ganske morsomt å se på resultatet etterpå. Spesielt når du kan se detaljene inne i bilden og hvem som sitter der.
Mange overaskende ansiktsutrykk å se da når de oppdager at det står en fotograf i veikanten.

Bjørn
Du sier mye fornuftig her og jeg kan ikke si annet enn at jeg er helt enig.
Problemet er at så lenge man er valig publikum så er mulighetene begrenset med hensyn til ståsted. Ser jo at presseforografene for det første får stå innen for gjerdet samt velge plasseringer som utvilsomt er langt farligere enn det publikum har lov til. Dette gjør at de kan velge seg en posisjon med rolig bakgrunn, fokus på flere kjørere samtidig samt andre spektakulære vinkler.
Prøvde å overtale en funksjonær slik at jeg kunne få en bedre posisjon, men han var ikke til å rokke. Vi - publikum måtte stå i innersvingen, pressen fikk stå i yttersvingen og hadde fri sikt gjennom hele banen. Men slik er det og det må man bare godta.

:)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu