Knutehytta
Hele Knutefjell bader seg i lyset fra fullmånen. 2. juledag 2004, kl. 20:46.

Alt for mye julemat de siste dagene.
-8, nysnø, silkeføre og lyst som dagen.
Er ikke ofte jeg tar skiene frem og reiser til fjells en søndagskveld. Men dette ble for fristende.

Historie
Knutefjellets hjerte siden 1929
Opprinnelig ble hytta bygget for Kongsberg Idrettsforening.
Arbeidet med hytta ble satt i gang etter tegninger av arkitekt Herman Bacher, og Søndag den 2. februar 1929 ble hytta høytidelig innviet.
De totale kostnader for den ferdige hytta beløp seg til 55.000 kroner, som også omfatter innbo verd 10.000 kroner. Finansieringen ble ordnet ved at interesserte tegnet andelsbrev. Foreningen fikk også en stor gave fra Tinius Olsen.
Hytta ble godt besøkt, og det ble tidlig klart at den ikke bare kunne drives som en foreningshytte. Det ble satt opp spesielle ''skitog'' til Meheia fra Oslo, og på søndager i skisesongen kunne antall besøkende på Knutehytta komme opp i to tusen.


Det ble opparbeidet gode skiløyper mellom byen og Knutehytta. Mange av byens folk gikk på ski opp fra Kongsberg, og tok gjerne turen innom Knutehytta før de dro hjem igen. Eriksløypa og Kemnerløypa er kjente begrep for Kongsbergfolk.
Etter hvert kom det bilvei fram til hytta, slik at de som ønsket en tur til fjells uten å gå på ski fikk anledning til det.
Det har vært mange bestyrere på Knutehytta i årenes løp, og det har gått opp og ned med driften.
I 1968 ble hytta stengt, og det gikk nesten tre år før dørene igen ble åpnet for publikum.
Den 25. mars 1969 ble driften av Knutehytta omdannet til aksjeselskap. I Knutehytta A/S er Kongsberg Idrettsforening den største aksjonæren.
Thore Witzøe overtok driften som bestyrer av Knutehytta den 1. november 2003

Klippet fra Knutehyttas historie på http://www.knutehytta.no.
Bildet inngår i albumet Jonsknuten - Bilder fra områdene rundt Jonsknuten (904 moh.)
Utstyr
  • Nikon D70
  • Sigma 12-24
  • Brennvidde15mm
  • Blenderf/9
  • Lukker64s
  • FilmtypeCCD ISO-200
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger1284
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_120461} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (23)
Geir B.

Kjempebra, er noen år siden jeg var her og hadde noen dramatiske utforkjøringer i forbindelse med Knuteløpet.
Bra bilde, ingenting å utsette på dette.

Geir.
Janne L.

Flott bildet og en interesant lesning om hyttas historie.
Janne
Venche J.

Nydelig vinternattstemning Odd Erik. Silkeføre, -8 og måneskinn kan til og med friste meg. :)

Flott historie.

Wenche.
Avsluttet .

KRYSTALL-klart og herlege fargar. Nydeleg stemnings-fanger dette her.

-Kjetil-
Egil E.

Fantastisk klart og fint, rent og pent. Severdig.
Odd Arild E.

Fint stemningsbilde - og ikke minst fin historikk.
Odd A
Inger Anne Maritsdotter V.

Kjempeflott bilde med veldig god skarphet ,

Ser på innstillingene du har brukt her ; blendervalg 9 og 61 sek. lukkertid ; då har du vel brukt stativ,antar eg ; er det desse innstillingene som er best til slike motivvalg på den tida av døgnet , spør Inger Anne , som har lyst å lære meir om t.d. nattfotografering , i dag/ettermiddag/kveld då eg prøvde blei det mange ulike innstillinger med ulikt resultat ( sjå mine siste to bilder;-)
Det som irriterte meg var at kamera nekta å lystre då eg skulle fokusere på månen ; etter det var begynt å bli mørkt , den ville ikkje fokusere ; som du skjønner kunne eg trenge en god del råd og tips ;-))
Eg har 4 lyssterke linser så det burde vel kunne gå greitt (?).....:-)

Masser av god stemning i bildet ditt her.

Mvh Inger Anne
Geir B.

IAV, det som ''gjør'' slike bilder er at månen ikke er med, men blir brukt som lyskilde for motivet, månen blir som oftes alt for utbrent hvis landskapet skal eksponeres riktig.
På dette motivet brukes månen ''riktig'' for å lyse opp hytta og landskapet, dette skaper også fin funklende effekt i snøen i forgrunn.

Geir.
Odd Tore S.

Her nærmer du deg nesten dagslys, men den varme refleksen i snøen av skinnet fra vinduene og tydelige skygger under trærne viser at her er det måne, og ikke blåtime. Pluss for fin refleks i snøkrystallene, skarpheten kan det ikke utsettes noe på heller. Den røde og hvite piggen på treet til høyre???
Skulle gjerne tatt en tur i mørket med hodelykt snart igjen, men silken er i tynneste laget her.
Odd Tore
Anniken S.

Tenk om man kunne ha fått en slik hytte for 55' i dag....
Det var saktens mye penger på den tiden, men i dag er det bare litt lommerusk...
Behagelig stemning hvor fullmånen sørger for et flott lys over hele fjellet.
Lang lukkertid som gjør at hele seansen blir krystallklar, selv så sent på kvelden. Koselig stemning og fortelling.
Odd Eirik S.

Tusen takk for kommentarer.

Geir
Har tilgode å gå Knuteløpet. Er jo nesten flaut å ikke ha gått dette. Tanken har vært der, men så kommer det alltid noe i veien. Skjer jo også på en tid på året da man prioriterer eget hytteliv og aktiviteter forbundet med det.
Men noen turer ned Kemnern har det blitt. Dramatisk nok det - synes jeg.
Har også vært på måneskinnsaketur en gang fra Knutehytta ned til Funkelia.
En særdeles hassardiøs ferd. 2 stk ikke helt edru personer i en pulk uten særlig styring i vill fart ned Kemnern er ikke å anbefale. Det var mer flaks enn vett som gjorde at vi kom helskinnet ned. På samme turen testet vi også utforrennet i Hanibalbakken (hoppbakke). Så fort har jeg aldri kjørt på snø noensinne. Er sikker på at farten var over 100km/t da vi nådde ned på sletta.

Inger Anne
Har ikke noen spesiell oppskrift på nattbilder. Prøver å unngå direkte lys fra månen da det gjerne blir for sterkt og utbrent. Jeg velger også lav ISO og lange lukketider. Problemet er stjerner som da får en hale. Men det retter du fort opp i PS etterpå. Tar jeg bilder hvor månen er med så tar jeg heller flere eksponeringer. En med kort lukker der månen ikke er utbrent og en lang der landskapet er med. Med hjelp av layers, litt klipp og lim så legger jeg dette sammen i PS etterpå. Kan jo også ta med at liten blender gir ''stjerneeffekt'' på lyskildene mens stor blender viser lyskilden mer som den er.
Har ingen lyssterke objektiver og det fungerer greit for det. Må ofte stole på manuell fokusering uten å se noen ting. Stiller inn avstand på noe i nærheten av det jeg tror det bør være. Har med D70 erfart at det er viktig å låse fokuspunktet til midt punktet hvis det er dårlig lys. Ellers kan det være problemer med fokus mot svake lyskilder. Månen bruker ikke å være noe problem. Bare pass på at du retter fokus mot kanten og ikke midt i. Autofokusen fungerer best i overgangen mellom lys/mørke. Bruker du autofokus så må du etter at den er satt umiddelbart slå av dette. (Slå o.ver på manuell fokus). Ikke juster noe som helst etterpå. Hverken blender eller brennvidde. Så kan du komponere bildet slik du vil ha det. Når du så benytter fjernkontroll eller selvutløser så vil bildet tas uten at autofokus prøver å fokusere på nytt.
På D70 kan jeg låse fokus md en multi-funksjonsknapp eller slå den av på kamera eller objektiv.
I dette bildet ble autofokus benyttet mot et av vinduene på hytta. Deretter slått over til manuell. Så ble bildet komponert. Stativ - selvfølgelig.

Odd Tore
Jeg var veldig i tvil på om jeg skulle klone bort flaggstanga med vimpelen eller la den være. Siden bildet er tenkt benyttet for utstilling/salg så synes jeg det var riktigst å la den være. Regner med at det finnes en del observante betraktere som ville stusset om den ikke var der. Spesielt Thore som driver stedet. Bildet inngår i en serie bilder fra Knutefjell som jeg har tenkt å henge opp til utstilling på Knutehytta.

Anniken
Ja, det er ikke mye en får for 55' i dag. Laget et tilbygg på egen hytte for 2 år siden. 20m2 og det ble dyrere. Er vel ikke så mange privateide hytter som har de samme dimmensjonene som Knutehytta. Underetasje med 2 etasjer over og fasiliteter til å huse både bryllup og konfirmasjoner.
Tror det er bedre plass på denne hytta enn det jeg har hjemme.
Hva dagens verdi på dette skulle anta å være, se det tør jeg ikke å tippe. Men helt sikkert et syv sifret beløp. Men i 1929 så var nok 55' forferdelig mye penger.

:-)
Steinulf L.

Flott nattbilde og fin historie.
Bjørn H.

Hei ...

Flott fortelling og fine ord om knutehytta Odd Eirik...

Og bildet er jo bare så romantisk og ''julete'' ...

Nydelig eksponert og et vintermotiv som er meget stemningfullt ..

Ha fortsatt en flott og fredelig romjul --

Bjørn ;¤
Jonny E.

Hei hei Odd Eirik

Stemningsfullt og dyktig utført julekort fra deg det her, takk.

Ha en god dag

.JonnyE
Inger-Lise S.

Hei! Et nydelig bilde du har tatt her. Fin tekst til og.interessant. Fint også å lese tipsene her vedr. månen. God stemning i bildet ditt,passende til jula.
Snøen er framstilt meget delikat. (Gleder meg til å prøve selv;) Du inspirrerer)
Jeg ønsker deg en trivelig romjul og et Riktig godt nyttår! Håper på flere gode råd fra deg i 2005...

Hilsen Inger-Lise
Marius F.

Fin utførelse. Bra eksponert.
Tom A. T.

Skikkelig pent og vel gjennomført nattbilde.
mvh Tom T
Inger Anne Maritsdotter V.

Takk til deg for mange gode råd og tips !! Dei er notert ;-)

Mvh Inger Anne
Kurt S.

Flott med glitteret i snøen med stjernehimmelen over.
Når jeg betrakter bildet ditt får jeg lyst til å ta meg en skitur i marka. Vær og føre tillater dessverre ikke dette nå.
Vi har et par slike hytter i Bodømarka også. Etter noen kilometer på ski er det godt å komme inn og ta seg litt havresuppe eller varm sjokolade før man setter kursen hjemover igjen.
Skulle til å skrive: God komposisjon. Har lest litt rundt på diskusjonssidene her i det siste og får inntrykk av at det er noe man ikke bør skrive. Man bør utdype det litt og det er for så vidt ok -:)
Så da gjør jeg det: Treet i forgrunnen rammer fint inn bildet og er med på å skape dybde. Interessepunktet er hytta og den ble fint plassert i bildeflaten.
Det varme lyset i vinduene gjør at blikket umiddelbart trekkes dit.
Lysene på masta oppe på høyden er med på å skape balanse i bildet.
Det skulle faktisk ikke mere til enn de to lysene oppe i masta for at dette skulle bidra til balansen.
Dersom du holder handa over masta vil du se at bildet forandres mye i så henseende.
Et nydelig romjulsbilde med masse stemning.
mvh Kurt
Avsluttet .

Godt Nytt år Odd Eirik.

Flott stemningsbilde av Knutehytta og knuten.

MvhJRH
Rune S.

Stilrent bilde med god stemning. Fin utnyttelse av lyset. Mvh Rune
Ioannis L.

Hei Odd Eirik!
Riktig godt nyttår!
Stemningen i bildet er jo til å ta på! Meget vakkert!
En interessant historie også! ;D
Kay R.

Hei Odd Eirik...

E innom dotten for første gang på snart en mnd. Har vært en opptatt mann i desember. Leste selvfølgelig igjennom historikk teksten din som forresten var meget bra. Ble fasinerende i lag med et flott bilde. Stemningen e helt på topp hær. At du har klart å få hele bildeflaten godt belyst uten utbrente partier tyder på en veldig sterk måne og en god eksponering. Bilde e også fint komponert med tanke på dybde. træet i forgrunnen og masta i bakgrunnen tilfører masssssssse dybde selv om blenderen e høy... Fint utført.
Liker bildet godt..
Godt nytt år.

MVH Kay:-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu